İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin katılması ile dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonu.
İslami Dayanışma Oyunları Federasyonu İslam Dayanışma Oyunları yönünü ve kontrolünden sorumlu olan kuruluştur.
İlk oyun 2005 yılında Cidde, Suudi Arabistan'da düzenlenmiştir. İslam Konferansı Örgütünün 57 üyesi katılmıştır. Üye ülkelerde Müslüman olmayan vatandaşları da oyunlara katılmak için izin verilmektedir. İslami Dayanışma Oyunları'nın ilki ise Suudi Arabistan'da 8 - 20 Nisan 2005 tarihlerinde 55 ülkeden 6000'e yakın sporcunun katılımıyla düzenlendi. 15 spor dalının yer aldığı Oyunlarda, ülkemiz karate, taekwondo, tenis, yüzme ve goalball dallarında mücadele etti. 1 altın, 3 gümüş, 3 bronz olmak üzere toplam 7 madalya kazandığımız organizasyonu Türkiye 15. sırada tamamladı.
İkincisi 2009 Ekimde İran’da planlanan oyunlarda İran İle anlaşmazlık nedeniyle 2010 Nisan'a ertelenmişti. İran'da düzenlenecek oyunlar iptal edilmişti. Üçüncü oyunlar 2013'te Endonezya’da yapılmıştır. Dördücü oyunlar ise 2017'de Bakü’de yapılmıştır. Bakü’deki oyunlarda Milli sporcularımız 71 altın, 67 gümüş, 57 bronz olmak üzere toplam 195 madalya ile Oyunları Azerbaycan’ın ardından ikinci olarak tamamlamıştı.
Üçüncü İslami Dayanışma Oyunları, Endonezya Cumhuriyeti’nin Sumatera adasının Palembang kentinde 22 Eylül – 1 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenmişti. Atletizm, okçuluk, yüzme, badminton, basketbol, futbol, karate, taekwondo, tenis, voleybol, plaj voleybolu, halter ve wushu dallarında düzenlenen organizasyonda Türkiye 157 sporcu ile yer aldı ve 23 altın, 31 gümüş, 49 bronz madalya ile genel klasmanda beşinci olmuştu.
İslami Dayanışma Oyunları’nın beşincisi 09 - 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’da düzenlenecek. Konya 2021 adıyla düzenlenen oyunlar, geçen yıl pandemi nedeniyle bir yıl ertelenmiş ve bu yıla alınmıştı.
Konya 2021 Oyunlarına Türkiye dahil 56 ülkeden yaklaşık 3 bin sporcunun katılım bekleniyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının önemli katkılar sağladığı İslami Dayanışma Oyunları İslam coğrafyasında kardeşliğin ve dayanışmanın artırılmasında, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin sporcularının ve gençlerinin kültürel işbirliğinin geliştirmesinde büyük önem taşıyacağı vurgulanmakadır.
2021 5. İslami Dayanışma Oyunları için ’ya yeni tesisler kazandırılarak ve mevcut tesisler yenilenmiştir. Müsabakalar 15 tesiste gerçekleştirilecek. Ayrıca, üç KYK yurdu sporcu köyü olarak kullanılacak. Oyunlarda atletizm müsabakaları yeni yapılan Atletizm Stadı’nda gerçekleştirilecek. Açılıştan bir gün önce, 8 Ağustos’ta başlayacak olan atletizm yarışmaları 5 gün sürecek ve 12 Ağustos’ta sona erecek. . Spor Dalları; Atıcılık, atletizm, basketbol 3x3, bisiklet, bocce, cimnastik (artistik, aerobik, ritmik), eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme, geleneksel okçuluk, para-atletizm, para-masa tenisi, para-okçuluk, para-yüzme) olarak belirlenmiş durumda. Kardeşlik ikliminin ve dayanışma ruhunun hakim olacağı, İslam ülkeleri arasında sosyal, ekonomik ve kültürel işbirliğini geliştirmeye yönelik olan İslami Dayanışma Oyunlarının geliştirilerek güçlendirilmesi, islam ülkeleri arasında bağları güçlendirmesinin yanı sıra bu oyunlara katılan milli sporcuların deneyimlerini geliştirerek, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonalarına güçlü katılımlarına katkı sağlayacaktır. İslami Dayanışma oyunlarının dünya barışına katkı sağlaması ümidiyle, Beşinci İslami Dayanışma Oyunları’na katılacak olan tüm sporculara ve Milli takımlarımıza başarılar diliyorum. Darısı Türk Dünyası Dayanışma Oyunlarına..