Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Times Higher Education (THE) tarafından bu yıl ilk defa gerçekleştirilen 2025 Yılı Disiplinler arası Bilim Sıralaması (Interdisciplinary Science Rankings, ISR) sonuçları açıklandı.
Schmidt Science Fellows ile birlikte başlatılan ve üniversitelerin disiplinler arası bilime katkılarını ölçmek için oluşturulan ilk sıralama sistemi özelliği taşıyan THE Disiplinlerarası Bilim Sıralamasında Fırat Üniversitesi önemli bir başarı gösterdi. Dünyada 92 ülkeden 749 üniversitenin katıldığı bu uluslararası sıralamada Fırat Üniversitesi dünya üniversiteleri arasında 201 – 250 bandında yer aldı. Türkiye genel sıralamasında 11. sırada yer alan Fırat Üniversitesi devlet üniversiteleri arasında ise 7. sırada yer alma başarısını gösterdi.
Disiplinler Arası Bilim Sıralaması metodolojisi, her biri araştırma projelerinin oluşturulma döngüsünü temsil eden girdiler, süreçler ve çıktılar olmak üzere üç bölümü kapsayan toplamda 11 göstergeden oluşmakta. Fırat Üniversitesi ‘çıktılar’ parametresinde 6. sırada yer aldı.
REKTÖR PROF. DR. GÖKTAŞ “BİLİMSEL ÇALIŞMALARI EVRENSEL BİR BAKIŞ AÇISIYLA SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Konuyla ilgili açıklama yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, “Fırat Üniversitesi olarak, dünyanın en prestijli üniversite sıralamalarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından düzenlenen 2025 Disiplinlerarası Bilim Sıralaması’nda (Interdisciplinary Science Rankings, ISR) elde ettiğimiz bu başarıdan büyük gurur duyuyoruz.
Dünya genelinde 92 ülkeden 749 üniversitenin değerlendirildiği bu sıralamada, 201-250 bandında yer almak ve Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 7. sırada konumlanmak, disiplinlerarası bilimsel araştırmalara olan katkımızın somut bir göstergesidir. Özellikle ‘çıktılar’ kategorisinde Türkiye genelinde 6. sırada yer alarak bilim dünyasına yaptığımız etkili katkıları taçlandırmış bulunmaktayız.
Bu önemli başarı, akademik kadromuzun disiplinler arası iş birliğini benimseyen, yenilikçi ve çözüm odaklı yaklaşımlarının bir sonucudur. Öğrencilerimiz, araştırmacılarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte bilimsel çalışmaları evrensel bir bakış açısıyla sürdürmeye devam edeceğiz.
Fırat Üniversitesi olarak, elde ettiğimiz bu başarıyı daha ileri taşımak adına disiplinlerarası araştırmalara ve yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve iş birliği yaptığımız tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim” dedi.
SIRALAMALARIN METODOLOJİSİ
THE Disiplinlerarası Bilim Sıralaması (ISR), üniversitelerin disiplinlerarası bilime katkılarını ve bağlılıklarını ölçmeye yönelik yapılan ilk akademik derecelendirmedir. THE ISR metodolojisi her biri araştırma projelerinin yaşam döngüsündeki bir aşamayı temsil eden üç temel alanda kurumları değerlendirme amacını taşıyan kalibre edilmiş 11 performans göstergesi içermektedir. Bu göstergeler şunlardır: girdiler (finansman); süreç (başarı ölçütleri, tesisler, idari destek ve terfi) ve çıktılar (yayınlar, araştırma kalitesi ve itibar).
ISR 2025’e dahil olabilmek için üniversitelerin akademisyenlerinin 2019 ile 2023 yılları arasında toplamda en az 100 disiplinlerarası araştırma yayını yapmış ve THE Dünya Üniversiteler Sıralaması (WUR) için gerekli verileri göndermiş olmaları gibi bazı temel kriterleri sağlamaları gerekmektedir. Ayrıca ISR 2025'te sadece bilgisayar bilimleri, mühendislik, yaşam ve fen bilimleri alanlarındaki disiplinlerarası çalışmalar değerlendirmeye alınmıştır. Tüm bu kriterleri sağlayan, dünyadan 749 üniversite ve Türkiye’den 45 üniversite sıralamaya girmeyi başarmıştır.
ISR 2025 için gerekli veriler; üniversitelerin WUR sıralama verileri, Scopus veri tabanından alınan bibliyometrik veriler ve araştırmacılardan elde edilen anket verilerinden sağlanmıştır. Bu kapsamda 157 milyon atıf, 18 milyon araştırma yayını ve dünya çapında 20.000'den fazla akademisyenden gelen anket yanıtları değerlendirmeye alınmıştır.