Belediye Başkanının, 5393 Sayılı Kanun'un 24. maddesi ile Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü belediye Meclisi, Belediye Encümeni ve İhtisas Komisyonları Teşekkülü ve Çalışmasına İlişkin Rehberdeki hükümleri çiğneyerek, muhalefet adayının hakkını gasbettiği edildiği tartışmalarını gündeme taşıdı
Elazığ Belediyesinin ilk meclis toplantısında komisyonlarda muhalefete yönelik tutumunu değerlendiren hukukçular 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun ihtisas komisyonları başlıklı 24’üncü maddesinde, ihtisas komisyonlarının her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanmasıyla oluşturulacağı hükmü yer aldığını ifade ederek “İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca nisbi çoğunluk komisyona üye seçimiyle ilgili olup, komisyondaki partiler arasındaki üye dağılımının basit oranla belirlenmesi yönünde özel bir düzenleme mevcuttur. Yine Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü Belediye Meclisi, Belediye Encümeni ve İhtisas Komisyonları Teşekkülü ve Çalışmasına İlişkin Rehbere göre; 5 kişilik bir ihtisas komisyonunda 2 üye, mecliste en fazla üye bulunduran partiden; 1 üye de mecliste en fazla ikinci üye bulunduran partiden seçilir” denildi.
Hukukçular; Danıştay 8’inci Dairesinin 19/02/2014 tarihli ve 2014/1122 K. sayılı kararında;
“…Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden, ihtisas komisyonlarına üye seçiminin nisbi çoğunlukla gerçekleştirileceği, bununla birlikte komisyondaki üyelerin parti dağılımının, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle belirleneceği, dolayısıyla anılan hususta basit oran yönteminin benimsendiği sonucuna varılmaktadır.
Öte yandan, basit oran yöntemiyle komisyondaki partiler arası üye dağılımının belirlenmesi, temsilde adalet ilkesine, çoğulcu demokrasi anlayışına ve ihtisas komisyonlarının kurulmasından beklenen faydaya daha uygun düşmektedir, ...... anılan "nisbi çoğunluk'' şartının komisyonlara üye seçimi ile ilgili olduğu; komisyondaki partiler arası üye dağılımında basit oran metodunun uygulanmasına ilişkin özel bir düzenleme bulunmakta iken, ülkemiz seçim sisteminin genelinde uygulandığından bahisle nisbi temsil (D'hont) metodunun uygulanmasının mevzuata açık bir aykırılık teşkil edeceği; basit oran metodunun demokratik teamüllere daha uygun düştüğü göz önünde bulundurulduğunda dava konusu işlemde hukuka uyarlık ve Mahkeme kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır,” denmek suretiyle ihtisas komisyonlarına üye seçiminin nisbi çoğunlukla gerçekleştirileceği ancak partiler arası üye dağılımında basit orantı yönteminin uygulanması gerektiği işaret edilmiştir.” denildi
Hukukçular, Elazığ Belediye Meclisinde ihtisas komisyon seçimlerinde kanun maddesi ve genelge çiğnendi. 3 üye de AKP'den seçildi. YRP, CHP ve MHP'nin aday gösterdiği Bülent Altaş'ın üyeliği gasbedildiğini vurguladılar.
Şimdi siyasi partilerin Elazığ kamuoyu, meclisteki muhalefet üyelerinin, ihtisas komisyonunda seçim işlemine karşı İdare Mahkemesinde iptal davası açıp açmayacağını merak ediyor.