Ticaret Borsaları Yönetim Kurulu Başkanları ve ilgili sektör meclisi üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya Elazığ Ticaret Borsasını temsilen, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey üyesi ve Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ ve Elazığ Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Torgut katılım sağladı.
BAŞKAN DUMANDAĞ ELAZIĞ BESİ ORGANİZE TARIM BÖLGESİNE KATKILARI NEDENİ İLE TARIM VE ORMAN BAKANI SN. İBRAHİM YUMAKLI VE TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİBİNE TEŞEKKÜR ETTİ.
Başkan Dumandağ toplantıda söz alarak; Öncelikle Ticaret Borsası tarafından kuruluş çalışmaları başlatılan ve altyapısı tamamlandıktan sonra geçtiğimiz günlerde yatırımcılara arsa tahsisleri gerçekleştirilen Elazığ Besi Organize Tarım Bölgesinin faaliyetine başlaması nedeni ile Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim Yumaklı’ya bizzat teşekkür ederek; Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkililerine de teşekkürlerini iletti.
BAŞKAN DUMANDAĞ TARIM VE ORMAN BAKANI’NA ORGANİZE TARIM BÖLGELERİNDE YAPILACAK YATIRIMLARIN DOĞRUDAN DESTEKLENMESİ VE ELAZIĞ’DA YAPILAN TKDK PROJELERİ İÇİN, TAPUSU OLMAYAN İŞLETMELERE VERİLMEYEN 15 PUANIN, VERİLMESİ HUSUSUNDA TALEPTE BULUNDU.
Başkan Dumandağ konuşmasında; Öncelikle; Bakanlığınız döneminde İlimize kazandırdığınız, Elazığ Besi Organize Tarım Bölgesi nedeni ile şahsım ve üyelerimiz adına sizlere sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle kurulan Elazığ Besi Organize Tarım Bölgemizde bütün hazırlıklar tamamlanmış ve arsa tahsisleri yapılmaya başlanmıştır. Şimdiye kadar 12 yatırımcımıza arsa tahsisleri yapılmış, önümüzdeki yıl içerisinde ise yaklaşık 50 yatırımcımıza daha arsa tahsislerinin yapılması planlanmaktadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar dikkate alındığında yatırımcıların bu kadar maliyetli yatırımları yapmakta zorlandıkları ve TKDK desteğine ihtiyaç duydukları ortaya çıkmaktadır. Ancak TKDK’nın 3. Başvuru Çağrı Döneminde yayımlamış olduğu sıralama kriterlerinde yatırım uygulama alanının başvuru sahibine ait olmaması durumunda 15 puan alamayacağı görülmektedir. TKDK’nın 81 İl’de faaliyete başladığı düşünülürse 15 puan oldukça önemli bir hale gelmektedir Elazığ İlimizin depremden etkilenen illerin arasında olduğu ve besi organize tarım bölgesine Bakanlığımızın yapmış olduğu yatırımları birlikte değerlendirmenizi, TKDK Projelerinde organize tarım bölgelerinin 15 puanlık bu sıralama kriteri puanından muaf tutulması ve KKYDP Projelerinde OTB lerde yatırım yapacak müteşebbislerin projelerinin doğrudan kabulünün sağlanması Hayvancılık sektörünün gelişimi için son derece önemli olduğunu vurguladı. Başkan Dumandağ’ın bu talebi Bakan İbrahim Yumaklı tarafından makul karşılandı.
Başkan Dumandağ konuşmasına şöyle devam etti. Elâzığ Ticaret Borsamız, Elazığ, Bingöl, Muş ve Tunceli olmak üzere 4 ilde hizmet sunan borsa olarak bölgenin tarım ve hayvancılık noktasında gelişim göstermesine katkı sunacak tüm çalışmalarda yer almıştır. Elazığ Besi Organize Tarım Bölgemizin yanı sıra; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza bağlı Fırat Kalkınma Ajansımızın katkıları ile Elazığ’a kazandırmak üzere inşa çalışmalarına başladığımız Fırat Hayvan Ürünleri Tedarik ve Ticaret Merkezi (Canlı Hayvan Borsası) Projeleri ile bu çalışmalarını devam ettirmiştir. İlimizde Hayvancılığın eski günlerine geri dönmesini sağlamak için Besi Organize Tarım Bölgesindeki parsellerin bir an önce dolması gerektiğine vurgu yaparak; damızlık düve ve besilik dana ithalatı uygulamasına devam edilmesinin piyasayı rahatlattığını ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırmızı etle ilgili yeterlilik oranının yüzde 95 olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Kalan yüzde 5'lik kısmı yerli imkanlarla karşılayabilmek için ihtiyaç olan besilik dananın üretilmesi seferberliğini başlatıyoruz. Bu kapsamda Iğdır ve Ceylanpınar tarım işletmelerimizde damızlık etçi ırk sığır yetiştiriciliğini başlattık. Önümüzdeki ay Iğdır işletmemiz tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak. Ceylanpınar işletmesinin ise Haziran 2025'e kadar tam kapasiteyle çalışmasını bekliyoruz. Bu iki işletmede ilk amacımız 70 bin başlık kapasiteye ulaşmak. Onun için damızlık hayvanlardan doğan dişileri damızlık kadromuza katacağız. Erkekleri de besiye alıp, kesim döneminde Et Süt Kurumunun regülasyon faaliyetinde değerlendireceğiz. Bu tür işletmelerin artmasını önemsiyoruz. Sizlerin de imkanlarınız ölçüsünde 100, 500 ya da 1000 başlık damızlık etçi ırk işletmesi kurdurmanız, ülkemiz açısından önemli. Bu tür işletmelerin TOBB üyesi müteşebbisler tarafından kurulması bizim için memnuniyet verici olur. Bu konuda Bakanlık olarak sadece elimizi değil, vücudumuzu bu işin altına koymuş durumdayız. Bu bağlamda gerekli destek çalışmalarının yapılması için ekibime de talimat verdim, onlar da takip edecek."
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılık sektörlerinin önemli ve stratejik olduğunu söyledi. Tarım ve hayvancılığın asla ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, sektörü geliştirecek proje ve çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Sektöre ilişkin sahadan gelen görüş, öneri ve sıkıntıları ilgili yerlere ilettiklerini, çözüm yolları aradıklarına söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Özellikle yakıt, gübre, yem gibi girdi maliyetlerindeki yüksek artışların, sektörde sıkıntıya yol açtığını görüyoruz. Bu konularda tedbirlere ihtiyaç bulunmaktadır. Özellikle de verilen destekler, en az girdi maliyetlerindeki artış seviyesinde olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Son Olarak; TOBB Ticaret Borsaları Konsey üyesi, Başkan Dumandağ “Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın ve bakanlık bürokratlarımızın teşrifleri ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunlar kapsamlı bir şekilde ele alındık.” dedi
Ticaret Borsaları ve Sektör Meclisleri olarak Üyelerimizden gelen tüm sektörel sorunları ve çözüm önerilerimizi bir dosya halinde Sayın Bakanımıza bizzat ilettik. Sonuç odaklı yaklaşımları için Sayın Bakanımıza teşekkür ederim. dedi.